Uutiset

Auvereen rakennettava Enefit nousee harjakorkeuteen

Aloitimme työt Auveressä lokakuussa 2021 tekemällä viiden metrin syvennykset ja tuotantorakennuksen lattian. Enefitin kemiantehtaassa tuotetaan öljyä mutkikkaalla ja monivaiheisella prosessilla. Erilaisia kuumuutta, kosteutta ja höyryjä aiheuttaville laitteistoille tarvitaan siksi erikoispohjia ja erityisiä tukirakenteita.

Maru Betoon jakoi urakan kahteen osaan: retorttirakennukseen sekä turbiinirakennukseen. Retortissa tapahtuu varsinainen öljytuotantoprosessi, ja turbiinirakennuksessa taas lämmöntuotanto sekä jäähdytys. Retorttirakennuksessa huomattavinta oli varmaankin kolmeen tasanteeseen jaettu, peräti 18 metriä korkea retortin perusta, jossa oli jopa kaksi metriä paksut kattolaatat. Lisäksi sinne tuli 18 metriä korkeat laitetilojen seinät ja 63 metriä korkea portaikko. Turbiinirakennuksen toteuttaminen aloitettiin keväällä 2022 lauhdevesiputkien ja -altaiden rakentamisella. Myös turbiinirakennukseen tehtiin erityinen turbiinihuoneen pohja. Lisäksi siellä asennettiin merkittävä määrä – lähes 500 – betonielementtejä, joista massiivisimmat olivat lähes 20 metriä pitkiä ja yli 10 tonnia painavia.

Urakasta ovat jäljellä vielä pääprosesseja tukevat tekniset tilat ja laitokset, kuten ala-asemat, muuntaja-asemat ja muut tekniset tilat.

Kiitämme tuotteliaasta yhteistyöstä tilaajaa Eesti Energiaa, pääurakoitsija Maru Ehitusta, Maru Betoonitööd -tiimiä sekä kaikki yhteistyökumppaneita ja tavarantoimittajia.